Hoeve De Teghelrie

"De Teghelrie" (zie houten bord). Hoeve met losse, lage en verankerde baksteen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf met centrale gemetselde vaalt en conisch hondenhok. Aan straatzijde kleine siertuin afgeboord door betonnen hekwerk.

Langgestrekt boerenhuis, opklimmend tot in de 18de eeuw, met twee opkamertraveeƫn links + vijf traveeƫn + stal onder golfplaten dak rechts. Witgekalkte gevel op gepikte plint. Vlechtingen en steunberen met versnijdingen aan linker zijgevel van de opkamer. Aangepaste muuropeningen met uitzondering van twee betraliede keldervensters. Rechter zijgevel met jaarsteen "18?3" en kruis van rode baksteen.

Ten noorden, schuur met deels bewaard krukgebinte in oudste gedeelte (zuiden) evenals sporen van een uilengat. Ten noorden, kleine stal met aanpalend wagenhuis rechts.

Auteurs:  Huys, Martine