Kleine Schamele Weecke

Tekst van Hoeve Kleine Schamele Weecke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54622)

"Kleine Schamele Weecke" (zie houten bord). Historisch hoevesite teruggaand tot de tweede helft van de 15de eeuw - eerste helft van de 16de eeuw als afsplitsing van de "Grote Schamele Weecke" (zie Lepelemstraat). Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage baksteen bestanddelen onder pannen zadeldak rondom deels verhard erf met gemetselde vaalt. Asfalt oprit waarlangs kleine bakstenen niskapel. Walgracht deels bewaard langs oostzijde. Erfbeplanting: gefragmenteerde populierenrij.

Ten noorden, sterk verbouwd langgestrekt boerenhuis; oudere kern met opkamergedeelte rechts nog herkenbaar. Stal onder zadeldak met golfplaten links in annex bij woonhuis.

Ten westen, recente schuur met links aanleunend wagenhuis met dubbel korfboogvormige poorten, in zijgevel gevelsteen "1857". Overige hoevegebouwen van recente datum en zonder specifieke kenmerken.

Auteurs:  Huys, Martine