Het Essen Busselken

"Het Essen Busselken" (zie houten bord). Hoeve met losse opstelling van gebouwen; de oorspronkelijke configuratie werd door de inplanting van moderne bedrijfsgebouwen sterk gewijzigd. Lange onverharde oprit met gietijzeren hek. Geplaveide stoep langsheen de zuidgevel woonhuis. Ten oosten, drinkput en bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Langgestrekt boerenhuis met stal links + vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts + annex met klein stalletje en slaapplaats voor personeel (zogenaamde "koetse"). Eén bouwlaag onder een ononderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, éénmaal verspringende nokhoogte). Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepikte plint met duidelijke bouwnaad tussen opkamer en woongedeelte. 18de eeuw met oudere kern. Rechthoekige, betraliede vensteropeningen met onder meer behouden houtwerk (kleine roedeverdeling) en luiken; getoogde kelderopeningen, waarvan één met houten spijlen. Rechthoekige deuropening met betralied bovenlicht. Interieur: houten schouwmantel met spinde; gemetselde trap (zwarte baksteen) naar opkamer; in zoldering opkamer gesculpteerde moerbalk met stermotief en inscriptie in kerfsneetechniek "1610 IHS" ; vlak overzolderde kelder met uitspringende bogen in oostgevel; keldervloer in Boomse tegels met kleine voeg.

Ten noorden, sterk verbouwde en moderne hoevegebouwen zonder specifieke kenmerken.

Auteurs:  Huys, Martine