"Sint- Clarengoed" (zie houten bord). Hoeve met losse, lage en verankerde baksteen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom deels geasfalteerd, deels tot gazon en siertuin omgevormd erf met centraal treurwilg waaronder conisch hondenhok. Bakstenen stoep langsheen stal en schuur. Kort gekasseid brugje, geflankeerd door twee bakstenen pijlers (Marianis links) met gietijzeren hek. Ten westen, boomgaard; knotwilgen en populierenrij langsheen straatzijde.

Ten westen, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vier traveeën rechts; oorspronkelijk één bouwlaag, in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag. Rechthoekige vensters onder grijsbeschilderde strek; twee betraliede, getoogde kelderopeningen onder opkamer. Linker zijgevel met steunberen, rondbogig zoldervenster en sporen van tudorboogvenster; gemetseld hondenhok onder lessenaarsdak. Achtergevel: ovaal betralied venstertje. Oorspronkelijk bakhuis in haakse annex in woonhuis geïntegreerd.

Ten noorden, stal met onder meer ovale betraliede venstertjes. Ten oosten, dubbele dwarsschuur met rechts aanpalend wagenhuisgedeelte met twee poorten.

Auteurs:  Huys, Martine