De Breuckhofstede

Tekst van Omwalde hoeve met losse bestanddelen De Breuckhofstede (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54606)

"De Breuckhofstede", volgens de bewoners. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen uit baksteen onder zadeldaken rondom een deels verhard, deels tot moestuin omgevormd erf; geasfalteerde oprit. Bakstenen stoep langsheen erfzijde van schuur en woonhuis. Walgracht bewaard aan oost- en zuidzijde van erf, uitlopend in voormalige vaalt (nu vijver/ drinkput). Erfbeplanting bestaande uit knotwilgen.

Ten noorden langgestrekt boerenhuis volgens bewoners opklimmend tot 1611. Stal + vier traveeƫn + twee opkamertraveeƫn rechts onder zadeldak met tweemaal verspringende nokhoogte; klimmende dakkapel boven woongedeelte, twee laadvensters boven stal. Bepleisterde gevels boven gepikte plint. Opkamer: steunberen en betraliede kelderopening. Aangepaste vensteropeningen. Staldeur met behouden hang- en sluitwerk. Rechtse zijgeveltop: twee rondbogige zoldervensters met luiken. Achtergevel: aanpalend bakhuis onder zadeldak met latrine onder lessenaarsdak in annex.

Ten westen dubbele dwarsschuur + wagenhuis rechts onder zadeldak op kopbalkgebint; verhoogde poorten. Steunberen aan linkerzijgevel. Achtergevel: sporen dichtgemetselde wagenhuispoorten onder houten latei.

Overige hoevegebouwen van recente datum, zonder specifieke kenmerken.

Auteurs:  Huys, Martine