Semigesloten hoeve

"Heye Hove" (zie kaart Vander Maelen). Oorspronkelijk omwalde, semigesloten hoeve op opgehoogd erf; lage verankerde bakstenen bestanddelen ingeplant in U-vorm met opening naar het oosten. Bakstenen binnenkoer met centrale putvaalt; begrinte (links) en gekasseide (rechts) oprit met hekkens; sporen van walgracht rondom, intact aan oostzijde erf; moestuin en siertuin ten oosten van walgracht; erfbeplanting hoofdzakelijk wilgen.

Boerenhuis: oudste kern met opkamer onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat, hanggoot); later vergroot met haakse vleugel onder dito zadeldak (nok parallel aan de straat), gedateerd door middel van beschildering in linker zijgevel "1660". Voorgevel met kleine steunberen, vijf traveeën en één bouwlaag; witgekalkt gevelparement op gepikte plint. Rechthoekige tot licht getoogde vensteropeningen met behouden luiken; rechthoekige deurnis waarin radvormig bovenlicht. Linkse zijgevel met steunberen, aandak en muurvlechtingen; latrine onder lessenaarsdak. Achtergevel (opkamer) met aandak en rechthoekige kelderopeningen onder meer verdiept in getoogde nis. Rechtse zijgevel met rechthoekige deur onder houten latei, verdiept in rondboognis. Rechts aanpalend aan boerenhuis, voormalig bakhuis/ zomerkeuken onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat, hanggoot) met getoogde muuropeningen, onder meer betralied zoldervenster met kleine roedeverdeling.

Ten noorden, links aanpalend en haaks op boerenhuis, voormalige stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat) met klimmende dakkapellen aan oostgevel; witgekalkt op gepikte plint; steunberen aan westgevel; noordgevel met steunberen, muurvlechtingen en aandak.

Ten noorden en haaks aanpalend aan stal, dwarsschuur met rechts aanpalend wagenhuis onder ononderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met kort overstekende dakrand, aandaken en klimmende dakkapel; getoogde muuropeningen; rechthoekige schuurpoort onder houten latei, drie dito wagenhuispoorten onder ijzeren I-balk; zijgevels uitlopend op tuit met muurvlechtingen, spitsbogig Marianisje (rechts) en onleesbare gevelsteen (links).

Ten oosten, alleenstaand stalletje onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat) met rechts lage witgekalkte bakstenen muur langsheen walgracht, links bakstenen pad over walgracht naar moestuin.

Auteurs:  Huys, Martine