Historische hoevesite

Tekst van Omwalde semigesloten hoeve 't Goed ter Leeuwen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54584)

" 't Goed ter Leeuwen", zie kaart Vander Maelen. Historisch hoevesite, volgens bewoners teruggaand tot 1511. Oorspronkelijk omwalde, semigesloten hoeve op antropogeen opgehoogd erf; lage verankerde bakstenen bestanddelen ingeplant in U-vorm met opening naar het westen; deels gekasseide, deels bakstenen binnenkoer met centrale putvaalt; onverharde oprit naar toegang geflankeerd door bakstenen muurtjes met gietijzeren hek; moestuin ten zuiden; wilgenrij ten oosten en ten zuiden.

Boerenhuis met stal links + zes traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder tweemaal verspringend zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot) en aandak. Gecementeerd en wit beschilderd gevelparement met schijnvoegen; casementen op plint. Rechthoekige muuropeningen. Rechtse zijgevel met rechthoekige kelderopening en robuuste steunbeer waarin latrine. Ten oosten, aanpalende stal onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aandaken en muurvlechtingen; achtergevel met steunberen. Ten noorden, stal/schuurgebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met klimmende dakkapel. Diverse lage aanbouwen langs binnenkoer. Ten zuiden, alleenstaand bakhuis met zomerkeuken onder zadeldak (Vlaamse pannen), muurvlechtingen in zijgevels.

• Rijksarchief Brugge, fonds Mestdagh, nummers 117-179b.

Auteurs:  Huys, Martine