Herberg

Herberg "Pallieterhof", zie geschilderd opschrift puilijst, voorheen herberg "Oude Gemeentehuis". Dubbelhuis van vijf traveeën links + drie opkamertraveeën rechts; één bouwlaag onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), 18de eeuw. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op bepleisterde en gepikte plint. Getoogde en beluikte vensteropeningen met kruisramen met geprofileerde tussendorpels; getoogde deuropening in een omlijsting van klinkers op neuten waarboven geprofileerd en accoladeboogvormig waterlijstje met gestrekte uiteinden. Houten gootlijst op klossen. Aangepaste achtergevels.

Interieur: opkamer met behouden moer- en kinderbalken, toegankelijk via trap in zwarte klinkers; herberg met tochtportaal met gekleurde beglazing, behouden toogkasten.

Links toegang met gietijzeren hek tot achterliggend deels begraasd, deels gekasseid erf met lage schapenstal onder zadeldak (Vlaamse pannen); witgekalkt op gepikte plint; getoogde en boogvormige muuropeningen.

Auteurs:  Huys, Martine