Standaardmolen

Standaardmolen op vier bakstenen teerlingen, op een berg. Verticale beschieting tegen de zij- en voorkant, eternieten leien aan de windveeg en op de kap. Gebroken kap. Half-verdekkerde wieken.

Interieur: maalzolder; haverpletter; steenzolder; twee maalgangen. Inscripties: op het klauwijzer staat tweemaal "P S p" en tweemaal een onleesbaar inschrift. Het vangwiel is beschilderd met witte bloemenranken op rode grond; in een kader staat het jaartal "DE.. 29 MEY 169..". Op de ijzerbalk van de voormolen staat "PS ANNO 1772". Op de middenlijst "M DE VILDERE/ 1859/ OOSTKERKE", "CVDPITTE/ 1831", "I DERRE/ 18" ; op de weegbanden 1836/ Petrus De/ Monie/ 1835/ Casimierus/ van de Pitte/ 1834", "P Dians/ 1841", "E/ Geersens/ 1881", "Ed Geersens/ 1881", "Ed Geersens/ 1887", , "A.V.D./ Pitte/ 1862", "P D M/ 1832" en andere.

• DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 188-191.

Auteurs:  Huys, Martine