Hoeve 't Zwaluwnest

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde baksteen bestanddelen op deels verhard erf met centrale mestvaalt. Lange geasfalteerde oprit. Brede walgracht bewaard langs zuid- en westzijde, geflankeerd door populierenrij.

Boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën rechts, één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot) met verspringende nokhoogte. Voorgevel opkamer onzichtbaar door haaks aangebouwde stal. Witgekalkt op gepikte plint. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Achtergevel met recente annex; rechthoekige kelderopening verdiept in rondbogige omlijsting waarboven sporen van gedicht rondboogvenster. Gecementeerde linker zijgevel met steunbeer; twee kelderopeningen (idem achtergevel) waarboven twee rechthoekige en betraliede vensters met kleine roedeverdeling waarboven twee rechthoekige beluikte zoldervensters onder houten latei in rondbogige nis. Interieur: éénbeukige kelder onder tongewelf.

Ten noorden en in verlengde van woonhuis (verbonden door lage aanbouw), stal/schuurgebouw onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten) op houten modillons. Rechtse zijgevel door middel van tichelen gedateerd "Anno 1773". Drie rondbogige schuurpoorten; rond uilengat aan beide zijgevels. Tweede stal haaks op opkamer boerenhuis; zadeldak (mechanische pannen) met twee dakkapellen onder zadeldak. Overige bedrijfsgebouwen van recente datum.

Auteurs:  Huys, Martine