Sint-Monicakerk

In 1897 werd in de ontluikende badplaats een eerste bedehuis gebouwd. Het betrof een kapel van bescheiden afmetingen, opgetrokken in de Concessie tussen de Dantelaan en de Montaignelaan. Tussen 1899 en 1902 werd, aanvankelijk door een mecenas, later onder impuls van de paters augustijnen, in de hoek tussen de Stationsstraat en de Grotestraat de huidige Sint-Monicakerk gebouwd. In 1920 ontwierp de Schaarbeekse architect Laenen een plan voor een aanzienlijke vergroting van de kerk in neo-byzantijnse stijl. Deze ambitieuze onderneming werd fors gereduceerd tot het in 1934 bijbouwen van een nieuw transept en koor, zodat het grondplan van de kerk de vorm van een Lotharings kruis verkreeg.

Vrijstaande, georiënteerde neogotische basiliek met twee transepten van respectievelijk één en twee traveeën en vlakke sluiting; hoofdkoor van twee rechte traveeën en vlakke sluiting; twee zijkoren van één rechte travee en vlakke sluiting. Gele baksteenbouw op met schijnvoegen gecementeerde plint onder arduinen druiplijst. Leien bedaking met dakruiter boven eerste transept; gootlijst met tandlijst en muizentand in rode baksteen. Westgevel: centrale schoudergevel met bekronend kruis, steunberen met versnijdingen; vooruitspringend portaal onder tuitgeveltje met overhoekse steunberen; rechthoekige deur onder arduinen latei, ingeschreven in spitsboogomlijsting; afbeelding van Heilige Monica in boogveld met opschrift "Sancta Monica Ora pro nobis" en "Ord. S. Augustini Haan aan Zee". Zijgevels met geprononceerde travee-indeling door middel van versneden steunberen, overhoeks bij transepten; spitsboogvensters in rode baksteenomlijsting waaronder drielicht aan transeptuiteinden; traptorentje op zuidoostelijke hoek. Met schijnvoegen bepleisterd en beschilderd interieur; spitsbogen op zuilen en bundelpijlers ter hoogte van de transepten; achtzijdige sokkels en knoppenkapitelen. Houten spitstongewelf in westgedeelte; baksteen kruisribgewelf in oostelijke aanbouw van 1934. Sober neogotisch meubilair waaronder biechtstoelen, offerblokken, communiebank, kruisweg.

Auteurs:  Huys, Martine