Tramstation

Tekst van Tramstation De Haan (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54484)

De "Tramlijn der Duinen" tussen Oostende en Blankenberge werd op 8 augustus 1886 in gebruik genomen. Tezelfdertijd werd in De Haan een eerste station in gebruik genomen, de zogenaamde "Blekken Statie". Deze werd in 1903 vervangen door het huidige tramstation. In 1977 aangekocht door gemeente die er de Dienst voor toerisme in onderbracht.

Gele baksteenbouw op een arduinen plint; gebruik van arduin voor negblokken, vensteromlijstingen casementen en consoles voor schoorstukken. Centraal gedeelte van twee bouwlagen onder afgewolfd en overkragend zadeldak waaronder pseudo-vakwerk; ten oosten en ten westen lagere vleugels onder zadeldak met luifel op schoorstukken, aan smalle zijden op vierkante pijlers. Opschrift in casement "De Haan aan Zee", uitgewerkte schoorsteen met opschrift "Coq sur Mer". Rechthoekige vensteropeningen met kleine roedeverdeling. Rechthoekige deuropeningen. Omlopende baksteen stoep in visgraatverband.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tramstation De Haan [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54484 (geraadpleegd op ).