Hoekgebouw

Tekst van Woon- en handelspand in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5446)

Hoekgebouw van vier + één + vijf traveeën en vier bouwlagen onder pseudomansardedak. Stijlvolle lijstgevels recent gereinigd, eenvoudig van opbouw en sober van stijl, neoclassicistisch geïnspireerd naar ontwerp van W. Van Oenen en daterend van 1904 (zie gevelsteen op hoektravee) in harmonie met het tegenoverliggende hoekgebouw nummers 1-3. Gevel voornamelijk gemarkeerd door de afgeschuinde hoektravee met erker, balkon, boogvormig bovenlicht en bekronende dakkapel onder gebogen fronton. Hoofdgestel gedragen door monumentale vlakke, composiete pilasters, waarop een driehoekig fronton en obelisk. Voorts vlakke gevelwand, verlevendigd door middel van voegen, balkons en loggia, voornamelijk horizontaal geritmeerd met eenvoudige rechthoekige vensters, op vierde bouwlaag rondboogvensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1903, Modern Archief 20.391, dossier 1605.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine