Neobarok hoekgebouw

Voormalig Hotel Métropole. Bijzonder monumentaal neobarok hoekgebouw naar ontwerp van architect H. F. Van Dijk (1904) symmetrisch opgebouwd met Zuidelijk hoekgebouw (nummer 30) voornamelijk wat betreft de in het oog springende, hoog oplopende centrale afgeschuinde partij met indrukwekkende bekronende peervormige koepel, waarop een monumentale lantaarn met loopgang en vier flankerende kleinere koepels. Hoektravee geopend door een monumentaal boogvenster gevat tussen twee vrijstaande composiete zuilen en twee flankerende staande beelden, links de lente (Jules Weyns), rechts de zomer (Georges Geefs) onder baldakijn, lichtjes in hoek geplaatst; hierboven boogvenster met centraal balkon en bekronende koepel, waarachter loggia. Topgevel met centrale gevelsteen waarop cartouche met stadswapen, leeuwen, voluten en driehoekig fronton. Aan Kipdorpvest en Leysstraat eenvoudiger opgebouwde lijstgevels van vier bouwlagen met zijrisalieten, koepelvormig bekroond naast de monumentale hoektravee en met een dakkapel voorzien van voluten en gebogen frontons; verder een centrale dakkapel geopend door twee rechthoekige vensters en weelderig verlevendigd door middel van voluten, siervazen, consoles en frontons. Overigens horizontale ritmering door middel van doorlopende dorpels, balustrades, waterlijsten.

• L'Emulation, 1904, pl. 49-50.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine