Lijstgevel

Tekst van Winkelhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5444)

Iets bredere lijstgevel van vier traveeën en vier bouwlagen onder leien dak opgebouwd als belvedère. Naar ontwerp van architect Louis Hamaide. Symmetrisch en evenwichtig uitgewerkt met klassieke elementen geïnspireerd op de Franse barok: flankerende hermefiguren als gevelcariatieden (derde bouwaag), siervazen (vierde bouwlaag) halfzuilen en dakkapel met monumentale hermen op voluten, onder een driehoekig fronton en klein achteruitspringend venster, segmentvormig bekroond met een grillig, doch monumentaal topstuk. Vlakheid van de gevel doorbroken door een centraal risaliet van twee traveeën met achtereenvolgens een erker gevat tussen halfzuilen en twee bovenliggende balkons. Gevel geopend door gelijke rechthoekige vensters. Beeldhouwwerk van Josué Dupon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1899, Modern Archief 20.348, dossier 1992.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine