Europaschool (WVL8)

Gemeenschapsonderwijs; basis- en middenschool. Volgens opschriften van gevelstenen in centraal poortrisaliet aan Europastraat, oorspronkelijk gemeenteschool met eerste steen en inhuldiging respectievelijk van 1956 en 1959; naar ontwerp van architect W. Marchal en uitgevoerd door aannemer E. Coudron.

Vrijstaand, laag en breed uitgebouwd schoolcomplex nog aansluitend bij nieuwe zakelijkheid, met gebouwen onder platte daken rondom twee rechthoekige speelplaatsen. In hoekrisalieten aan Europastraat, typerende allegorische bas-reliƫfs van Jo Maes (Oostende) met betrekking tot industrie, handel, nijverheid, onderwijsvakken,... en pergola's weerszijden de dienstoprit.

Functionele architectuur met structuur van gewapend beton; bakstenen bekleding. Horizontale vensterregisters voorzien van brede ramen met metalen roedeverdeling. Betonnen luifels aan speelplaatszijde.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie