Home des Enfants du Hainaut

Tekst van Vakantiehome Home des Enfants du Hainaut (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54422)

Oorspronkelijk zogenaamd "Home des Enfants du Hainaut", nu natuurrecreatief centrum "Horizon". Voormalige kinderhome naar ontwerp van architect J.J. Eggericx (Brussel) van circa 1923-1924. 1926: eerstesteenlegging door Koningin Elisabeth. Collectief bouwprogramma gericht op groepsvakanties voor 200 kinderen zowel gedurende winter als zomer; gescheiden functies.

Laag H-vormig hoofdgebouw; twee parallelle slaapvleugels met elkaar verbonden door middel van refter- en keukenvleugel. Ten noorden, omsloten speelplaats en vrijstaand administratief gebouw met twee bouwlagen. Ten zuiden, alleenstaande was- en stookplaats. Ten westen en oosten, een enigszins afgezonderd lazaret.

Functionele architectuur zie materialen en vormgeving. Betonskelet met bakstenen vullingen; oorspronkelijk geen plafonds, echter specifieke betonspanten met overstekende rand in combinatie met pannen schilddaken voor maximum luchtvoorziening; onder meer zenitale verlichting door middel van nok uit glasbeton. Rechthoekige muuropeningen; kozijnconstructies van beton, smal in de slaapgedeelten, echter allen met klapsysteem in benedenvak; grootste met ijzeren roeden. Typerende schoorstenen.

Deels verzonken was- en stookplaats met meer kubistische vormgeving zie onder meer verspringende platte daken gedomineerd door hoge rechthoekige schoorsteen; oorspronkelijk ontwerp voorzag schilddak. Huidige grijze en gele beschildering van ramen en deuren naar verluidt volgens oorspronkelijke.

Ten westen, aan overzijde Klemskerkestraat, recentere vleugel in aansluitende bouwtrant mogelijk van 1937.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, bouwvergunningen 1934-1937.
  • DELETANG M., Homes et préventoriums, in Bâtir, juni 1936, p. 728-728.
  • Le Home des Enfants du Hainaut à Breedene-sur-Mer. Architecte: J.J. Eggericx,, in La Cité, volume 6, nummer 3, 1926, p. 33-36.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie