Parochiaal Centrum De Cappelerie en Vrije Basisschool

Ten oosten van de kerk, tussen Landweg en Jagerspad: traditioneel bakstenen gebouwencomplex van één à twee bouwlagen met aansluitende deels ommuurde speelplaatsen.

1886: aankomst van de zusters van de Heilige Vincentius uit Kortemark en bouw van kloosterschool met vier klassen, voltooid in 1887.

1899 en 1908: uitbreiding met nieuwe klassenlokalen.

1925-1928: oprichting van patronagegebouw met toneelzaal, bibliotheek,... rechts palend aan de school, waarna vervanging van de oude klassenvleugel aan de straat door huidige; architect T. Van Welden (Oostende).

1983: opening van het vernieuwde patronagegebouw, nu als parochiaal centrum.

Aan straatzijde, respectievelijk van links naar rechts, klooster (1887), kapel (1887), klasvleugel met opschrift "Katholiek Nationaal Onderwijs. Jongens. Meisjes. Kleuters" (circa 1901) en parochiaal centrum; drie + twee + zes traveeën + vijf lage traveeën onder pannen zadeldaken, uitgezonderd het schilddak van het klooster. Laatst genoemde en kapel als ensemble, respectievelijk met lijst- en tuitgevel gemarkeerd door muurvak. Kapel: rondbogige muuropeningen en ter hoogte van de borstwering, twee soortgelijke nissen met beeld Sint-Jozef en Sint-Vincentius (?) in getande omlijsting. Voorts, sobere schoolarchitectuur met typische, grote klasramen.

• Gemeentearchief Bredene,874.1, 1927-1928.
  • CLYBOUW K., Geschiedenis van het katholiek onderwijs op Bredene, in Ter Cuere, Jaarboek 1986, p. ???.
  • VANLEENHOVE F., Van "Patronage" tot "Cappelerie", in Ter Cuere, Jaarboek 1985, p. 81-102.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie