Visschers Huizeken

Huis zogenaamd " Visschers Huizeken", (zie opschrift onder kroonlijst) gebouwd als viswinkel met smalle lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen + entresol onder leien zadeldak (nok parallel aan straat) in een neoclassicistische mengstijl naar ontwerp van architect Michel De Braey (1903). Opbouw overeenkomstig met nummer 7; verticale structuur geaccentueerd door een fantasievolle bekroning, gedeeltelijk opgebouwd als belvedère met een opeenstapeling van klassieke elementen: een boogvenster met entablement op composiete halfzuilen, drie oeil-de-boeufs met driehoekige frontons op hoekpilasters en ten slotte een zeer hoge lantaarn met vergulde meeuw; op de entresol breed boogvenster, op derde bouwlaag, balkon op consoles en twee boogvensters waartussen granieten composiete halfzuil; voorts vier boogvensters en overhoekse erker, waarboven een scheepsboeg. Muurvlakken op derde bouwlaag, bas-reliëf met vissen. Vierde bouwlaag met drie rechthoekige vensters op doorlopende dorpels; stenen geprofileerde kroonlijst met bekronende balustrade, waarop aan weerszijden een monumentale putto met vis.

• L'Emulation, 1903, pl. 3-4.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine