Puntgevel

Tekst van Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5438)

Smalle neorenaissance-geïnspireerde puntgevel van drie traveeën en vier bouwlagen + entresol onder leien zadeldak (nok loodrecht op straat) naar ontwerp van architect Alexis Van Mechelen van circa 1902; verticaal gestructureerde gevel door de smalle penanten, de koepelvormig bekroonde zijerkers en de verhoogde punt met ooievaar. Benedenverdieping bekroond door halfrond venster waarboven breed balkon op consoles met maskers; derde bouwlaag met korfboogvensters waarin driepas en kruiskozijnen; op de penanten koppen van vier schepenen van de stad; voorts driezijdige erker en hangende boognissen; in de punt een nis onder gebogen fronton op composiete halfzuilen, met boogvenster en oeil-de-boeuf. Vormt een architectonische compositie met nummers 9-11-13 en 15 (zie entresolverdieping aaneengesloten reeks brede boogvensters).

• L'Emulation, 1902, pl. 50.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine