Villa L'Yser (WVL8)

Zogenaamd "Les Clos Fleuris" volgens opschrift van uithangbord; oorspronkelijk zogenaamd "Villa L'Yser", later "Home d'enfants Neptune" in 1939 uitgebreid met nieuwe bouw zijde Kroonlaan, nu hotel-pension met recente vleugel zijde Zeelaan.

Oorspronkelijk alleenstaande, eclectische villa bij hoek Kroonlaan, uit jaren 1910. Souterrain, twee bouwlagen en twee + hoek- + één travee onder schilddak (leien) voorzien van klimmende dakkapellen. Baksteenbouw met gebruik van simili voor horizontale banden. Markante zeszijdige hoektoren met omlopende, beglaasde loggia ter hoogte van bel-etage en klokvormige torenhelm (leien) met houten dakkapelletjes en overstekende dakrand op houten modillons. Rechthoekige vensters; bovenlichten voorzien van kleine roedeverdeling. Getoogd portaal met steektrap. Recenter, laag aanbouwsel tegen hoektoren.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie