Nationale Bank van België

Monumentaal complex op driehoekig grondplan rond een kleine binnenplaats (bak- en zandsteen), het gehele bouwblok innemend tussen de Frankrijklei, Mechelsesteenweg, Leopoldplaats en Bourlastraat. Indrukwekkende lijstgevels van witte natuursteen (Euville) in een eclectische neo-Franse-renaissancestijl van 1877 naar ontwerp van architect H. Beyaert.

Het imposante bankgebouw met monumentale hoekpaviljoenen, afwisselend dakenspel met leien zadel- en schilddaken, koepels en torentjes en horizontaliserende gevelopbouw met brede doorlopende dorpels, schijnvoegen, balustrades, kroonlijsten en driehoekige frontons kan gelden als stedenbouwkundig oriëntatiepunt tussen de oude binnenstad en de na het slechten van de Spaanse vestingen "nieuw aangelegde" wijken.

Monumentale hoofdgevel aan de Frankrijklei gedomineerd door de torenachtige hoekpaviljoenen (trappenhuizen), waartussen een afzonderlijk complex met beide directeurswoningen. Twee markante centrale risalieten, boven de kroonlijst verhoogd met een gebogen fronton, doorbroken door een dakvenster met klassieke bekroning; centraal gedeelte verhoogd met een driehoekig fronton met rondboogvenster met flankerende voluten, leeuwen en liggende beelden. Twee flankerende poorttraveeën met brede vleugeldeuren, waarboven driehoekige frontons en gevelstenen.

De gevels aan de Mechelsesteenweg en de Bourlastraat vertonen eenzelfde ordonnantie met twee bouwlagen op hoge sokkels, geopend door kruiskozijnen met bekronende entablementen en serie dakvensters onder driehoekige frontons, gevat tussen de hogere torenvormige hoekcomplexen met hoofdingang aan de Leopoldplaats; laatstgenoemde opgebouwd als een afgeschuinde hoektravee met brede vleugeldeur en boogvormig bovenlicht, onder een gebogen fronton met twee liggende beelden; bekronend driehoekig fronton; op de begane grond: muurdammen opgehoogd met plastische scheepsboegen. Over de gehele gevel: plastische renaissancistisch geïnspireerde decoratie in bas-reliëf (Houtsont). Aan de hoofdingang "De Dag" en "De Nacht" (J. Pecher), aan de Frankrijklei "De Handel" (J. De Braeckeleer).

Interieur: twee beelden "Het Handelskrediet" en "De Spaarzaamheid" (J. Dupon).

• [KENNES J., VANDER PERREN J., VICTOIR J.], Eclectische bouwkunst van Hendrik Beyaert.
  • Tentoonstelling ingericht door de Nationale Bank van België ter gelegenheid van de uitgifte van het nieuw lOO-frankbiljet "type Beyaert", Brussel, 1978.
  • De Nieuwe Bank te Antwerpen (Nationale Illustratie, 24 oktober 1880, p. 2).
  • Travaux d'architecture exécutés en Belgique par Henri Beyaert, architecte, gravés par Joseph et Franz Neirynck, II, Brussel, s.d., Pl. 1-35.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine