Geheel van zes winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Tekst van Geheel van zes winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5421)

Als één geheel opgezette gevelwand uit de tweede helft van de 19de eeuw; tien traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapellen. Begane grond met vernieuwde winkelpuien afgesloten met doorlopende houten puilijst waarop volledig omlopend balkon met gietijzeren leuning. Bepleisterde en beschilderde bovengevels. De uiterste traveeën zijn apart behandeld: schijnvoegen, gekoppelde drielichtsvensters met bewerkte deelzuilen, kroonlijst op consoles en meer uitgewerkte dakkapel. De tussenliggende gevels zijn verticaal geritmeerd door pilasters, horizontaal door een plat kordon; bekroning met panelenfries en houten kroonlijst op modillons; voorts, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting al dan niet met sleutel en lekdrempels gesteund door consooltjes.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine