Klooster der grauwzusters

Tekst van Klooster van de grauwzusters (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5412)

Klooster der grauwzusters. De grauwzusters vestigden zich te Antwerpen in het vierde kwart van de 17de eeuw om de pestlijders te verzorgen. Het huidige klooster werd in 1887 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van F. Baeckelmans. Kloostergebouw van veertien traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat) waarin getrapte dakkapellen met kloosterkozijnen. Bakstenen lijstgevel verlevendijgd met hardstenen sierbanden, boven de poorttravee (negende travee) en de laatste drie traveeën hoger opgaand in trapgevels met fialen. Kruis- en kloosterkozijnen met op de begane grond ijzeren hekken. Gevel voorzien van sierankers en door middel van muurankers in de trapgevel gedateerd "1887". Houten vleugeldeur met mooie makelaar en rondboogvormig bovenlicht in een geprofileerde omlijsting, op de tweede bouwlaag een Sint-Franciscusbeeld onder een neogotisch baldakijn geflankeerd door kloosterkozijnen; dit beeld door J. Weyns is een kopie van het beeld van Sint-Franciscus van Assisië door Alonzo Cano in de kathedraal van Toledo. Rechts van de poorttravee driezijdig uitkragend torentje met zeskantige bekroning onder een leien spits.

Zogenaamd binnenhof omringd door vleugels van drie of vijf traveeën en twee verdiepingen en een tuin met gevels van twaalf traveeën en twee of drie verdiepingen in zelfde neogotische stijl. Rond het binnenhof: gang met kruisribgewelven (bak- + hardsteen) neerkomend op neogotische sokkels. Kapel uit 1894: drie traveeën + vijfzijdige koorsluiting en twee verdiepingen; korfboogvormige vensters en r. dito openingen naar het zusterkoor; doksaal op twee arduinen zuiltjes met hoge sokkel; houten spitsboogvormige zoldering. Feestzaal met een imposante marmeren schouw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine