Drie diephuizen

Tekst van Drie traditionele diephuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5392)

Drie eenvoudige diephuizen van elk twee traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat). Oorspronkelijk waarschijnlijk drie gelijke, verankerde (onder meer met gekrulde spie) trapgevels (zes treden + topstuk) in traditionele bak- en zandsteenstijl, daterend uit het vierde kwart van de 16de eeuw of het eerste kwart van de 17de eeuw, nu echter grondig verbouwd en aangepast, nummer 150 gecementeerd, nummer 152-154 ontpleisterd. Oorspronkelijke ordonnantie als volgt: benedenverdieping met insteek (zie de bewaarde uitstekende bovendorpels boven de winkelpui van nummer 152); hierboven waarschijnlijk twee kruiskozijnen, bij nummer 154 echter verkeerdelijk gereconstrueerd; een tweeledige top, geopend door een drielicht met lager centraal luikgat, waarboven een kleiner luikgat met uitstekende bovendorpel en steigergat voor hijsbalk. Gevelbekroning door middel van een overhoeks pinakel. Interessante getuigen van 16de-eeuwse traditionele bak- en zandsteenarchitectuur. Bewaarde klassieke houten winkelpui aan nummer 152.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine