Herenhuis

Tekst van Herenhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5387)

Imposante herenwoning van het enkelhuistype met vier traveeƫn en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel in Louis-Philippestijl, daterend van 1855. Uitzonderlijk druk gedecoreerde gevel voornamelijk horizontaal geleed door breed balkon met zware consoles en siervazen, alsmede door kordons, doorlopende dorpels, en kroonlijst, rustend op per drie gekoppelde consoles. Begane grond geritmeerd door getoogde blinde bogen op pilasters; ingeschreven rondboogvormige vleugeldeur in de linker travee en voorts verdiepte rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; gesmeed ijzeren luiken. Tweede register gemarkeerd door rondboogarcade op Ionische halfzuilen en verdiepte rondboogvormige deurvensters met vermeld balkon. Lagere derde bouwlaag met composiete pilasters en licht getoogde vensters met balustrades als borstwering. De dakverdieping met vier dakvensters, bekroond door segmentvormige frontons is later toegevoegd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine