De Brandthaeck

Fraaie Lodewijk XV-herenwoning, zogenaamd " De Brandthaeck". Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarschijnlijk gebouwd circa 1757 en nog vrij intact bewaard. Gevel voornamelijk gekarakteriseerd door het evenwichtig opgebouwde poortrisaliet; op de benedenverdieping een brede rondboogvormige vleugeldeur opgenomen in een imposante portiek, met twee Dorische halfzuilen, onder een gebogen fronton, onderaan onderbroken voor een rocaille-cartouche; aansluitende schouderboogvensters en gevat in druk geprofileerde riemlijstjes, welke overgaan in fijn uitgewerkte rocaillesleutels. Voorts steekboogvensters, in geriemde omlijstingen. Gevelbeëindiging door middel van een eenvoudige, geprofileerde kroonlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine