Herenhuis

Tekst van Poortrisaliet in Lodewijk XIV-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5376)

Herenwoning van zes traveeƫn en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in classicistische stijl, daterend uit de 18de eeuw; muurankers en gevelordonnantie wijzen op oudere (de 17de eeuw) kern. Gevel voornamelijk gemarkeerd door poortrisaliet, afgelijnd door geblokte lisenen die een gebogen bekroning op consoles schragen. Prachtige vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht gevat in een hardstenen, spiegelboogvormige omlijsting met geprofileerd beloop en neuten, imposten en gestrekte waterlijst; op de bel-etage een rondboogvenster, onder omlopend waterlijstje met gestrekte uiteinden; hierboven, in het boogveld, radvenster in hardstenen omlijsting. Voorts eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels en tralies op de begane grond. Gevelplaat met opschrift: "In dit huis woonde Jan Erasm Quellin, kunstschilder 1617".

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine