Prins van Loreynen

Merkwaardige 18de-eeuwse herenwoning, zogenaamd "De Prins van Loreynen". Breedhuis met enkelhuisopstand van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Verankerde zandstenen lijstgevel, oorspronkelijk mogelijk bepleisterd, in een elegante rococostijl, daterend van circa 1750. Licht vooruitspringend poortrisaliet geaccentueerd door de arduinen ornamentiek van de muuropeningen met allerlei grillige rocaille- en schelpmotieven; boogvormige vleugeldeur met fraaie makelaar opgenomen in een geprofileerde omlijsting met imposten en neuten; vooruitspringende, geprofileerde waterlijst onder sierlijk smeedijzeren balkon tussen postamenten; aansluitende omlijsting van het balkonvenster. Arduinen, geprofileerde daklijst op drie rocaille-consoles, verhoogd boven het risaliet met een oeil-de-boeuf met vleugelstukken. Voorts steekboogvensters met kwartholle dagkanten.

Interieur: in de kamer aan de straatzijde: zwartmarmeren schouw uit de tweede helft van de 18de eeuw; boezem geheel bekleed met vuurstenen, waarop gehistoriseerde taferelen (Oude en Nieuwe Testament); verder behouden bronzen deur- en vensterknoppen, alsmede lambrisering en stucplafond. In de tweede kamer een witmarmeren schouw, eveneens in rococostijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine