Herenhuis

Voorname herenhuizinge, in de 16de eeuw zogenaamd "Bolonia la Grassa" en in de 17de eeuw bewoond door de schilder A. Van Diepenbeeck; in 1928 een gesticht van Mevr. Kums-Van Celst, later overgebracht naar de Sint-Jacobsmarkt. Na 1928 grondig historiserend gerestaureerd, vernieuwd en voor kantoren aangepast. Barokpoortje, afkomstig uit een gesloopte woning aan de Twaalfmaandenstraat toegevoegd. Toestand voor de vernieuwing duidelijk op de bouwaanvraag van 1850.

Verankerde trapgevel (veertien treden + topstuk) in traditionele bak- en zandsteenstijl van vier traveeƫn en twee bouwlagen Op zandstenen sokkel met rechthoekige keldermond, onder zadeldak (leien). Kruiskozijnen met wigvormige ontlastingslintelen, kwartholle negblokken, uitstekende lateien, getralied op de begane grond. In de drieledige top met overhoeks topstuk twee boogvensters met flankerende kruiskozijnen, een drielicht met centraal boogvenster en ten slotte in het hoogste register een luik met steigergat voor hijsbalk.

Hardstenen, barokpoortje in geblokte, boogvormige omlijsting met cartouche "1665" en schelpmotief onder gebogen waterlijst met krullende uiteinden; verdiepte boogzwikken met druk lijstwerk; bovenlicht met flankerende voluten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1850, Modern Archief 20.101/1, dossier 76.
  • SMEKENS P., Oude poortjes in Antwerpen, Antwerpen, 1951, nummer 25.