Huis Sint-Franciscus (3NB)

Voorname herenwoning, tijdens de 16de eeuw zogenaamd "Sint-Franciscus", in kern waarschijnlijk opklimmend tot 1454 (zie gevelplaat heden geheel vernieuwd), welke onder meer eigendom was van L. Tucher, raadsman van Keizer Karel en Thomas Gresham, stichter van de Londense Beurs; circa 1920 in bezit van de scheepvaartfirma Eiffe, die de aloude woning met haar merkwaardig interieur grondig historiserend restaureerde, vernieuwde en voor kantoren aanpaste; gesmeed topstuk met opgetuigd karveel toegevoegd. Momenteel wordt het pand betrokken door de verzekeringsmaatschappij Securitas.

Traditioneel opgebouwde verankerde trapgevel (negen treden en topstuk) in bak- en zandsteenstijl van vier traveeën en drie bouwlagen op zandstenen sokkel met aflijnend profiel van arduin onder leien zadeldaken. Horizontale gevelmarkering door middel van speklagen, doorlopende dorpels en kordons, waartussen kloosterkozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken, uitstekende bovendorpels en wigvormige ontlastingslintelen; vensterhekken op de begane grond. Hoge top verticaal gemarkeerd door overhoeks geplaatste pinakels; drielicht met lager centraal venster en omlopende druiplijst; een luikgat onder het steigergat. Merkwaardige hardstenen poort in régencestijl met spiegelboogvormig, geprofileerd beloop, bekroond door een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en voluutvormige sleutel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine