Hoekhuis

Hoekhuis van vier + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Bepleisterde en beschilderde, aan de zijde van de Lange Klarenstraat gedeeltelijk ontpleisterde lijstgevels, nu met vroeg-19de-eeuws aspect; oudere, mogelijk 17de-eeuwse kern nog duidelijk op bovenverdieping van het gedecapeerde gedeelte: sporen van vier kruiskozijnen (bewaarde kwartholle negblokken, wigvormige ontlastingslintelen en muurankers) op tweede bouwlaag. Voorts rechthoekige vensters, omlopend balkon op consoles op de tweede bouwlaag en druk geprofileerde architraaf, waarboven eenvoudige houten geprofileerde kroonlijst.

Op de hoek fraaie, zwierig uitgewerkte Madonna met Kind van natuursteen in een classicistische laat-barokke stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw. Was één van de altaren op de pestprocessie van Sint-Rochus en is mogelijk afkomstig van de kloostergevel der Arme Klaren.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine