Hotel Castaho, later Osy de Zegwaart

Dubbelhuis van zeven traveeën, drie en een halve bouwlaag en zadeldak (leien, nok parallel aan de straat); gedateerd 1713 in gevelsteen (boven de deur); toevoeging van mezzanino en fronton in 1861. Eenvoudige lijstgevel met rechthoekige naar boven toe verkleinende vensters met hekken op de benedenverdieping. Accent op centraal risaliet van drie traveeën afgezet met driehoekig fronton. Middentravee met geprofileerde spiegelboogvormige poortomlijsting van arduin, geflankeerd door eenvoudige rechtstanden met impost. Bekronend balkon met prachtige smeedijzeren leuning. Op bovenverdieping, brede rondboognis in bewerkte omlijsting met sleutel waarin twee boven elkaar gestelde rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met waterlijst, op de tweede bouwlaag bekroond met paneel met vlechtwerk, op de derde met schelpen krulornament. De mezzaninovensters links en rechts van de nis zijn rond. Gevelafwerking met gekorniste kroonlijst op platte consoles. Hoekgebouw Boogkeers in voortgezette stijl. Op de hoekpenant: klein Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met baldakijn, sokkel en lichtarm.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1861, Modern Archief 20.112/1. dossier 54.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine