Cercle La Philotaxe

Breedhuis in neo-Lodewijk XIV ontworpen door architect Henri Blomme (1907). Vier traveeën en drie bouwlagen heden verhoogd met inspringende dakverdieping onder plat dak. Lijstgevel met parement van zandsteen geaccentueerd door poortrisaliet en horizontaliserende lijsten. Hoge begane grond met rechthoekige keldermonden; hierboven segmentboogvensters met mascaronsleutel tussen levendige bossages en een hoofdgestel met bewerkt fries als beëindiging. Hoofdverdieping met rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden en borstwering met ajour, in het risaliet verwerkt tot balkon. Hoogste verdieping met kleine segmentboogvensters eveneens in platte omlijsting met neuten, oortjes, fijne waterlijst en sluitsteen. Klassiek entablement als bekroning. In het risaliet: rondboogpoort in geprofileerde omlijsting met sleutel en drukke versiering rondom; hogerop, balkon, bossages en omlopende bewerkte geriemde omlijsting van de bovenvensters. Tuinpaviljoen van twee traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak waarin dakkapel met vleugelstukken, siervazen en oeil-de-boeuf. Arduinen parement geopend met twee segmentboogpoorten geflankeerd door pilasters met lijstkapiteel. Bovenaan panelen en schelpmotief.

• MOENAERT R. 1911: Nos Planches, L'Emulation 36.8, 64 en XLV.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine