Voormalig Antwerps Badhuis

Tekst van Voormalig badhuis Bains Anversois (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5339)

Voormalig hotel Gevers, modo Van de Wiel, modo Osy. Zetel van de Bank van Antwerpen van 1826 af. In 1893 omgebouwd tot stedelijk zwembad. In 1975 ingericht als kantoorruimte. Classicistisch breedhuis van vijf traveeƫn, drie bouwlagen en leien zadeldak. In kern opklimmend tot de 18de eeuw doch grotendeels verbouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Begane grond met bossagewerk uitstralend rond vensters en deuren en afgesloten met gekorniste puilijst. Bepleisterde bovenbouw geritmeerd door kolossale pilasters met verdiepte schacht, links en rechts van middenrisaliet en op de beide hoeken. Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden met rechte waterlijst op de hoofdverdieping In het risaliet, derde bouwlaag driehoekig frontonnetje met cartouche als onderbreking van de gelede architraaf. Hierboven, vlak fries, kordongordel en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige deur in risaliet en twee kleine rechthoekige deuren in eerste en tweede travee onder gekorniste waterlijst en radvenster.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine