Banque Centrale Anversoise

Monumentale gevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van negen traveeën en drie bouwlagen; parement volledig van witte steen. Links en rechts, deurrisalieten afgedekt met driehoekig fronton waarin decoratief reliëf met Mercuriusteken; hiernaast, blinde travee met paneelwerk. Eerste en tweede bouwlaag geordonneerd door Ionische driekwartzuilen of pilasters (risaliet) bekroond met volwaardig hoofdgestel; derde bouwlaag geritmeerd door vlakke muurpilasters waarboven dakbalustrade. Eenvoudige rechthoekige vensters met uitwaaierende sleutel op de benedenverdieping, trapeziumsleutel met guirlandes op de tweede, riemomlijsting met oren en borstwering met entrelacs op de derde. Rechthoekige deuren begrensd door pilasters met leenwekop, sleutel en waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine