Hof van Arenberg

Hoekhuis Arenbergstraat, zogenaamd "Hof van Arenberg" (modo Hof van Sevenbergen, modo Hof van Luik). Samenstel van twee huizen met linkervleugel ontstaan door samensmelting van twee huizen circa 1600 en rechterhoekpand in 1658 aangekocht als afhankelijkheid van het hotel. Grote reconstructiewerken werden uitgevoerd in 1716, kleinere aanpassingen in de eerste helft van de 19de eeuw.

Verankerde (zie kern uit de 17de eeuwII) lijstgevels in een classicistisch getinte stijl, respectievelijk zeven en negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- en mansardedaken (leien). Parement van zandsteen en sokkel van arduin.

Apart behandelde voorgevel met risaliet van twee traveeën gemarkeerd door gecanneleerde kolossale pilasters; boven de klassieke bekroning van gelede architraaf, vlak fries en gekorniste kroonlijst, fraaie attiek met ajour en siervazen, onderbroken door twee halfronde dakkapellen. Rechthoekige vensters in bandomlijsting, soms met gegroefde sleutel. Rechthoekige poort in hardstenen omlijsting met kroonlijst op zware consoles. Hoektravee en zijgevel met geaccentueerde, licht gekorniste derde travee met groot rondboogvenster in platte bandenomlijsting met sleutel. Gekorniste houten kroonlijst waarboven vijf dakkapellen met houten vleugelstukken en dito gebogen fronton en een oeil-de-boeuf. Voorts, rechthoekige vensters en deur eenvoudig omlijst met platte banden.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine