Banque de Commerce

Samenvoeging van twee panden, rechts het voormalige hotel Grisar (nummer 11), links het vroegere Postmeestershuis (nummer 9) (zie kleur van de gevelsteen). Het hotel Grisar was in oorsprong een koopmanshuis gebouwd in 1534 door de Italiaanse zakenman J.B. Graffini op de terreinen van drie woningen en een huidevetterij; in 1653 werd het herbouwd, in de eerste helft van de 18de eeuw verfraaid en voorzien van een nieuwe gevel, mogelijk naar ontwerp van J.P. Van Baurscheit en begin 20ste eeuw gerestaureerd onder leiding van architect J. Hertogs. Het Postmeestershuis, sedert 1544 zetel van de postdienst, werd in 1854 gesloopt en vervangen door een herenhuis in second empirestijl.

In 1923-24 werden beide gebouwen samengevoegd waarbij de gevel van nummer 9 volledig werd aangepast aan die van nummer 11: alleen de vier traveeën uiterst rechts en de eerste portiek met balkon zijn origineel. Heden breedhuis van elf traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak met vier segmentbogige dakkapellen in houten omlijsting met waterlijst. Zandstenen lijstgevel met verhoogd middenrisaliet van drie traveeën beëindigd met driehoekig fronton waarin blazoen en twee wapenschilden namelijk dat van de huidevetters en dat van de Oude Voetboog (zie de ligging van het schuttershof achter het hotel) met de posthoorn van de Tassis als verbindend element; het geheel is omkranst met acanthusbladeren. Begane grond met drie spiegelboogpoorten in geprofileerde hardstenen omlijsting en flankerende bewerkte pilasters. Op de bel-etage, doorlopende gekorniste balkonplaat met gebogen smeedijzeren leuningen tussen zware gedecoreerde hoekpostamenten; het oorspronkelijke smeedwerk zou gemaakt zijn door J.B. Lamour, de ontwerper van de hekken te Nancy; spiegelboogvormige deurvensters in hardstenen omlijsting met breed geprofileerd beloop en rocaille-ornamenten, waarboven gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Voorts, rechthoekige vensters met tralies op de begane grond en een smalle ijzeren leuning hogerop.

Achter nummer 11: kleine gekasseide binnenplaats met zuidwaarts Toscaanse galerij: drie geprofileerde rondbogen met sleutel, opgevangen door gekoppelde zeilen met buikige schacht en abacus; de omliggende vleugels met vernieuwd parement van bak- en zandsteen.

• L'Emulation, 1911, p. 63-64.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine