Kantoorgebouw Distillerie C.J. Bal & Cie

Tekst van Kantoorgebouw Distillerie C.J. Bal & Cie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5310)

Neoclassicistisch dubbelhuis dat geknikte rooilijn volgt; negen traveeƫn en drie bouwlagen onder leien zadeldak, te dateren circa 1900. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel geritmeerd door geblokte pilasters op de benedenverdieping en door gecanneleerde Ionische pilasters in kolossale orde van de bovenbouw. Blind fries onder kroonlijst op klossen met twee driehoekige frontons boven de ingangstravee. Horizontaal accent door de brede puilijst en de doorlopende kordons. Op de hoofdverdieping rechthoekige vensters met rondbogige gietijzeren waaiers, geprofileerde archivolten steunend op een doorlopend kordon, diamantkopsluitstenen en in boogzwikken schijfversieringen. Verder licht getoogde (begane grond) en rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen. Rechthoekige vleugeldeuren met bovenlichten geflankeerd door ijzeren lichtarmen in eerste en zesde travee.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine