Rijkswachtkazerne

Rijkswachtkazerne in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1879 (datering in gevelsteen). Symmetrisch opgebouwde lijstgevel van dertien traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met verhoogd middenrisaliet (tuitgevel) licht vooruit springende vijfde en negende travee en dito gekoppelde hoektravee. Baksteenbouw met overvloedig gebruik van natuursteen voor omlijstingen, markerende speklagen en druiplijsten. Rechthoekige benedenvensters, segmentboogvormige bovenvensters in geblokte omlijsting met kleine varianten. Centrale poort in geblokte rondboog op bewerkte pilasters van arduin voorzien van getoogd middenkalf. Houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Eenvoudige bakstenen achtergevel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine