Herenhuis

Tekst van Herenhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5289)

Statig herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel, waarvoor bouwtoelating van 1865. Geblokte, hardstenen begane grond met eenvoudige rechthoekige vensters, waarin waaiervormige roedeverdeling, afgelijnd door een brede, gekorniste puilijst. Verticaal accent door het middenrisaliet (poorttravee) en door de als vlakke pilasters uitgewerkte penanten tussen de bovenvensters. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijstingen. Middenrisaliet voornamelijk gemarkeerd door de brede rondboogdeur met waaiervormig bovenlicht, opgenomen in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, imposten en guirlandes in de zwikken onder gestrekt waterlijstje. Op de bel-etage een deurvenster in hardstenen geprofileerde omlijsting met centraal schelpmotief en prachtig smeedijzeren hek. Gevelbeëindiging door middel van kroonlijst op tandlijst en consoles, waartussen verdiepte panelen, in de middenpartij met dichter bij elkaar geplaatste consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1865, Modern Archief 20.116/1, dossier 220.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine