Hotel Casino van Mol

Tekst van Hotel Casino van de glasfabriek (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52843)

Zogenaamd Casino, opgetrokken als fabriekshotel om Waalse arbeidskrachten logies te verstrekken, tevens "cercle privé" voor directie en kaderleden. Naderhand centrum voor het verenigingsleven van de cité. Heden leegstaand, U-vormig ingeplant en onderkelderd complex in art-decostijl, op het kadaster ingetekend in 1926.

Symmetrisch opgetrokken baksteenbouw met verhoogde begane grond, zeven traveeën en twee bouwlagen onder aaneengesloten, overkragende mansardedaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Decoratieve verwerking van gekleurde baksteen en arduin. Benadrukte, torenvormige hoektravee gemarkeerd door geknikte puntgevels en geblokte hoeklisenen onder ten dele opengewerkt tentdak; voorts overvloedige, decoratieve verwerking van gele en witte baksteen met onder meer geometrische en dambordpatronen; verdiepte rondboogpoorten.

Middengedeelte gekarakteriseerd door uitgewerkte, centrale travee; in- en uitgezwenkt topgeveltje met polygonaal oeil-de-boeuf en zware sluitsteen met monogram FMV (Fabrication Mécanique de Verre). Muuropeningen met sterk gevarieerde vormgeving waaronder rechthoekige, steek- en mijterbogige. Interieur met bewaarde slingertrap.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1926/82.
  • DE WOLF R., Glaverbel, 78 jaar vensterglas te Mol-Gompel, in Molse Tijdingen, VIII, 2000, 206.