Geheel van neoclassicistische heren- en burgerhuizen

Tekst van Geheel van neoclassicistische heren- en burgerhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5269)

Indrukwekkende, laat-classicistische herenwoning van veertien traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels op hardstenen begane grond waarvoor bouwaanvraag van 1836. Sterk symmetrische opbouw met druk uitgewerkte centrale partij, geflankeerd door twee eenvoudiger zijvleugels van elk vier traveeën (met verbouwde winkelpuien); de sokkel vormende begane grond, belijnd met schijnvoegen uitstralend boven vensters en deuren, voorzien van twee zijdelingse vleugeldeuren, waartussen vier boogvensters; ingangsrisalieten, op de bovenverdieping gevat tussen kolossale composiete pilasters, waarop een gelede waterlijst. Op de bel-etage hoge, rechthoekige deurvensters in hardstenen geriemde omlijstingen op balustrades, onder entablementen op consoles. Op de lagere bovenste verdieping eenvoudige, haast vierkante vensters in hardstenen lijsten met geprofileerd beloop. De houten, gekorniste kroonlijst rust op klossen en tandlijst. De beide zijvleugels vertonen een zelfde opstand, echter zonder hardstenen lijsten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1836, Modern Archief 20.079, dossier 354.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine