Twee identieke rijhuizen

Tekst van Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5268)

Twee identieke rijhuizen van elk drie traveeƫn en drie bouwlagen onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde (nummer 8 wit, nummer 10 donkerbruin) lijstgevels in neoclassicistische stijl, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Hoge rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met neuten op doorlopende, gekorniste lekdrempels. Gevel gemarkeerd door het middenrisaliet; op de tweede bouwlaag venster bekroond door een gebogen fronton, op de derde bouwlaag door een gestrekte waterlijst, beide op consoles. In de mansardes telkens een dakvenster onder driehoekig fronton, geflankeerd door twee oeil-de-boeufs met boogvormige waterlijst. Latere verbouwing van de begane grond tot winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine