Winkelhuis

Tekst van Winkelhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5267)

Statig herenhuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen met natuurstenen lijstgevel, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw in een strakke neoclassicistische stijl. Sterk horizontale geleding van de verdiepingen door brede puilijst, doorlopende lekdrempels, kordons en geprofileerde, gekorniste kroonlijst op klossen en tandlijst. Op de tweede bouwlaag rechthoekige deurvensters met fraai gesmede hekken, waartussen de muurdammen uitgewerkt als pilasters. Op de derde bouwlaag rondboogvensters op imposten met doorlopende, gekorniste lekdrempels; hierboven een mezzanino tussen consoles onder de kroonlijst. Begane grond onherkenbaar verbouwd tot winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine