Haanvense windmolen

Tekst van Haanvense Molen met molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52660)

Molenhuis en zogenaamde "Haanvense molen" genoemd naar het gehucht Haanven (Veerle) waar de molen in 1723 werd opgericht als abdijmolen van Averbode. Oorspronkelijk stond op deze plaats een achtkantige houten bovenkruier zogenaamde "Koffiepotmolen" opgericht in 1801 (zie maquette naast de huidige molen). Deze eerste molen werd in 1940 als strategisch punt opgeblazen door de Belgische troepen en brandde volledig uit. In 1943 werd hij vervangen door de huidige molen.

Site van molenhuis, molen, maquette en tuintafel vervaardigd met een molensteen, gevestigd op een met gras begroeid en omhaagd erf. Molenhuis van zes + één traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok schuin op straat, mechanische pannen), opklimmend tot de 19de eeuw. Verankerde, met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in beschilderde omlijsting. Deur in entablementomlijsting. Gecementeerde en verankerde zijpuntgevel aan straatzijde, rechts lagere aangebouwde travee onder lessenaarsdak.

Houten standaardmolen op open voet, vernieuwde beplanking en molenkot, wiekenas gesigneerd "A. Van Aerschot, Herenthals".

Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde