De Coker Huyse

Eertijds een huizinge zogenaamd "De Coker Huyse". Heden samenstel van drie diephuizen, waarvan de gevelwand de gebroken rooilijn volgt. Elk twee traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (twee met Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Verankerde trapgevels in traditionele zandsteenbouw, daterend van circa 1556, echter recent totaal vernieuwend gerestaureerd en aangepast (voornamelijk winkelpuien). Zandstenen plint met aansluitend op de tweede bouwlaag telkens twee bolkozijnen met geprofileerde lateien; op de bovenverdieping telkens twee kruiskozijnen met kwartholle negblokken en geprofileerde onder-, tussen- en bovendorpels. Middelste trapgevel (zes treden + topstuk) met bewaarde tweeledige ordonnantie: een drielicht met centraal lager luikgat, en twee flankerende kloosterkozijnen, belijnd door een omlopend waterlijstje; hoger een kleiner luikgat. Links trapgevel totaal vernieuwd; rechts eerder opgevat als een getrapte dakkapel (drie treden + topstuk).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine