Prinsenhoeve

Ter plaatse gekend als boerderij van Juleke Boven, huidige naamgeving niet als bezit van de prinsen van Oranje maar naar analogie met de nabijgelegen Prinskensmolen. Het ontstaan van de hoeve gaat minstens terug tot de 18de eeuw, zie Ferrariskaart en een eerste schriftelijke vermelding van verkoop van de schuur in 1794.

Aangepast woonstalhuis van acht traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gelegen in een bocht van de weg. Verankerde baksteenbouw met vlechtingen in zijgevel en rechthoekige muuropeningen. Aangepast interieur met bewaard gebint.

Driebeukige dwarsschuur van zes traveeën teruggaand tot de 18de eeuw, gerestaureerd in 1997-1999 onder leiding van P. Gevers. Geleemde vakwerkbouw onder karakteristiek rieten dak met huislook op de nok. Rechthoekige poorten. Bewaard gebint met graffiti en sporenkap.

• MONT I., Prinskensschuur Meerhout. Historische nota, Henry van de Velde-Instituut Antwerpen, Departement Monumenten- en Landschapszorg, Academiejaar 1994-1995.

Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde