Windmolen Prinskensmolen

Reeds in de 13de eeuw werd een windmolen vermeld op de Weversberg. Als eigendom van de heren van Diest komt de molen vanaf 1500 tot 1820 in het bezit van de prinsen van Oranje (zie naamgeving), de molen werd grondig hersteld of heropgebouwd in 1728.

Buiten werking gesteld in 1969, hersteld en gerestaureerd in jaren de 1980 en midden de jaren 1990, onder andere door architectenbureau P. Gevers bvba. Opnieuw in werking als toeristische attractie.

Houten standaardmolen met open voet op vier teerlingen, gelegen op een molenberg.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde