Sint-Elisabethkapel

Georiënteerde kapel van het gehucht Lil, gelegen op de grens met Balen. Volgens volksoverlevering voormalige melaatsenkapel, opgericht einde 16de eeuw en vergroot in de 18de eeuw (zie bouwnaad), gerestaureerd in 1978.

Kapel op rechthoekige plattegrond, vier traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met aandaken, open klokkentorentje. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; lijstgevels met aflijnende overhoekse baksteenfries, tuitgevels met schouderstukken, vlechtingen en zandstenen topstuk. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting, inwendig betralied. Zuidgevel met korfboogdeurtje.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf; houten balken op sloffen met zaagtand.

• PALS J., De St.-Elisabethkapel te Meerhout, in Toerisme Provincie Antwerpen, X, 1964, nummer 5, 78-79.

Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde